search

OLEJEK ETERYCZNY ,,PALMAROSA"

30,00 zł
Brutto 48 h

OLEJEK ETERYCZNY ,,PALMAROSA"

100% naturalny
Nazwa łacińska: Cymbopogon martinii
Pochodzenie: Indie

Chemotyp: geraniol


Pojemność: 10ml

Waga: 37 g

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

OLEJEK ETERYCZNY ,,PALMAROSA"

100% naturalny
Nazwa łacińska: Cymbopogon martinii
Pochodzenie: Indie

Chemotyp: geraniol

Zobacz na blogu: co to jest chemotyp?

Pojemność: 10ml

POCHODZENIE I HISTORIA
Palmarosa jest rośliną przypominającą wyglądem trawę cytrynową, z czerwonymi kwiatami jak pelargonie. Ze względu na dużą zawartość geraniolu, przypomina swoim zapachem geranium oraz różę.
Popularnie nazywana „Indyjskim geranium” lub „Tureckim geranium”. Palmarosa jest bardzo znana w Indiach, gdzie znajduje odgrywa ważne miejsce w medycynie  ajurwedyjskiej do walki z chorobami zakaźnymi.
Roślinę tę można spotkać dziko rosnącą w Indiach, natomiast na Madagaskarze jest uprawiana przez miejscowych rolników. Do Europy dotarła drogą przez Konstantynopol. Ponieważ palmarosa nie zalicza się do drogich olejków, stosuje się ją często do podrabiania olejku różanego.
Palmarosa ma szerokie zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, używa się jej pod postacią herbatki z suszu jak i olejku eterycznego. Ma silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Zapobiega infekcjom, grzybicy, leczy trądzik oraz niezastąpiona w leczeniu problemów ginekologicznych, stanów zapalnych pęcherza moczowego. Zalecana podczas biegunki, chorób żołądkowych i jelitowych, w tym syndrom jelita drażliwego. Jest również naturalnym dezodorantem, kilka kropel tego olejku rozsmarowane pod pachą, utrzymuje świeżość przez cały dzień. Palmarosa nie jest antyperspirantem, nie blokuje naturalnego wydzielania potu, jednak zabija bakterie, które powodują nieprzyjemny zapach. Używana również przez mężczyzn zmagających się z nieprzyjemnym zapachem potu. Palmarosa chroni stopy przed grzybicą. Gdy swędzi i piecze wystarczy rozetrzeć 1 kroplę olejku, pomiędzy palcami.  W ajurwedzie palmarosa zalecana jest  podczas przeziębienia, grypy, anginy. W krajach w których rośnie popularna jest herbatka z palmarosy, przypominająca herbatę z trawy cytrynowej, czy geranium. Działa również uspokajająco i wyciszająco.
Zapach olejku  z palmarosy odnajdziemy w dezodorantach, świecach zapachowych np. na komary, perfumach oraz kosmetykach do cery problematycznej, zwłaszcza trądzikowej lub w kremach przeciwzmarszczkowych. Palmarosa dodawana jest również do preparatów wzmacniających odporność, przeciwbólowych, na ukąszenia owadów oraz olejkach do masażu relaksacyjnego, antycellulitowego oraz drenażu limfatycznego.
Nie zaleca się używania palmarosy kobietom w ciąży i okresie karmienia, dzieciom i osobom o wrażliwej skórze. Olejek eteryczny może podrażnić oczy oraz błony śluzowe, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas aplikacji.

0028
chat Komentarze (0)