Olej z pestek malin
search
  • Olej z pestek malin

Olej z pestek malin z pierwszego tłoczenia

12,00 zł
Brutto 48 h

Najwyższej jakości olej z pestek malin o cudownym zapachu (Rubus idaeus seed oil)

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie Omega-6 i Omega-3, olejek z pestek malin znany jest ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych.

Przy regularnym stosowaniu przynosi ulgę w problemach skórnych, takich jak egzema czy trądzik. Pobudza komórki do wytwarzania kolagenu i elastyny, przez co zwiększa jędrność i elastyczność skóry, przyspiesza gojenie ran i oparzeń.

Idealnie sprawdza się również jako balsam przed i po opalaniu, ponieważ wykazuje właściwości absorbowania promieniowania UV. Olejek malinowy zawiera kwas elagowy, należący do grupy polifenoli, posiadający właściwości antyrakowe, antybakteryjne i antywirusowe.

Waga: 0 g

Wybierz pojemność
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Najwyższej jakości olej z pestek malin tłoczony na zimno

Dlaczego warto sięgnąć po olejek z pestek malin?

Poza wysoką zawartością witaminy E, olejek z pestek malin jest bogaty również w inne przeciwutleniacze (karotenoidy, flawonoidy) oraz witaminę A, która wspiera procesy odbudowy skóry, włosów i paznokci. Witamina E jak wiecie jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia się skóry. Tak więc olej z pestek malin można spokojnie zaliczyć do kosmetyków z grupy anty-aging

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju regulują produkcję sebum, co jest niezwykle ważne przy skórze skłonnej do przetłuszczania. Zapobiega zapychaniu się ujść gruczołów łojowych, hamuje zmiany zwyrodnieniowe i zapobiega namnażaniu się zaskórników. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, a także tłustej z tendencją do powstawania trądziku. Nawilża i dodaje skórze elastyczności i blasku.

Olejek malinowy hamuje produkcję melaniny, przez co zmniejsza powstawanie przebarwień na skórze

Kiedy stosować olej z pestek malin?

Warto stosować go w codziennej pielęgnacji. Nie tylko nakładając bezpośrednio na skórę. Można dodawać go do ulubionych produktów kosmetycznych np odżywek do włosów, maseczek glinkowych do pielęgnacji skóry twarzy czy balsamów do ciała. Olejek malinowy tworzy barierę okluzyjną, chroniąc skórę przed utratą wody, poprawiając elastyczność i jędrność. Jednocześnie zmiękczając i wygładzając zmarszczki, drobne linie i zwiotczałą skórę. Delikatnie ją rozjaśnia i dodaje blasku. 

Warto go mieć pod ręką szczególnie latem, ze względu na zawartość filtrów UV. Dobrze jest stosować go, również po opalaniu, ponieważ idealnie łagodzi oparzenia słoneczne. Polecany jest w przypadku wystąpienia zaczerwienia, stanów zapalnych a także w pierwszych oznakach zmęczenia skóry.

Olej z nasion malin przyspiesza gojenie ran, łagodzi podrażnienia i wyrównuje koloryt skóry.   

W jaki sposób aplikować olej z pestek malin?

Naturalny olejek malinowy nadaje się do każdego typu cery, ważna jest jednak umiejętna aplikacja, która przyniesie dobre efekty.  

Jeżeli Twoja skóra jest odwodniona, sucha zanim naniesiesz olej na twarz oczyść ją i spryskają hydrolatem, którego używasz. Jeżeli nie stosowałaś do tej pory tej formy pielęgnacji, wybierz jeden z naszej kolekcji np. hydrolat z oczaru wirginijskiego lub zielonej herbaty. Następnie nanieś kilka kropli olejku na rękę, ogrzej go i rozprowadź delikatnie wmasowując w wilgotną skórę. Olej wtłoczy wilgoć do wnętrza skóry i zabezpieczy ją przed wysychaniem. 

Jeżeli Twoja skóra jest tłusta, ze skłonnością do trądziku umyj ją antybakteryjnym, naturalnym mydłem np. z dodatkiem węgla, tulsi czy mydełkiem aleppo o dużej zawartości oleju laurowego 35-55%. Następnie spryskaj twarz hydrolatem z werbeny cytrynowej, zielonej herbaty  i zaaplikuj olejek z pestek malin, uprzednio roztarty w dłoniach. Delikatnie wklepuj go w twarz nie pocierając zbyt mocno. Możesz punktowo zastosować olejek eteryczny z palmarosy bezpośrednio na wypryski, pod warunkiem, że nie będziesz wystawiać się tego dnia na światło słoneczne. Palmarosa nie lubi słońca.  

Jeżeli wybierasz się na plażę i chcesz użyć olejku z pestek malin zamiast kremu do opalania, najlepiej będzie jeżeli nałożysz go przed samym wyjściem. Pamiętaj, że Twoja skóra wydziela również naturalny filtr ochronny, dlatego weź prysznic dużo wcześniej i nie stosuj agresywnych żeli czy inny środków powierzchniowo czynnych i ścierających naskórek. Olejek malinowy zabierz ze sobą ponieważ będzie konieczna ponowna aplikacja po upływie kilku godzin, zwłaszcza jeżeli zażywasz kąpieli w słonej wodzie. 

Czy olej malinowy nadaje się pod makijaż?

Oczywiście. Jest delikatnym olejem, pozostawiającym na skórze aksamitny film. Nie należy nakładać go zbyt dużo zwłaszcza, jeżeli zaplanowaliśmy nieco cięższy, wieczorowy makijaż. Należy pamiętać, że w połączeniu z hydrolatem jego aplikacja będzie łatwiejsza a szybkość wchłaniania znacznie większa. Zapewni to nam gładkości i matowy wygląd skóry. Zbyt duża ilość olejku np. latem lub w przypadku cery tłustej, może doprowadzić do tego, że Twoja twarz będzie za bardzo się błyszczeć, dlatego nakładajmy go z umiarem. 

Jakie korzyści płyną ze stosowania olejku malinowego w pielęgnacji włosów? 

Olej z pestek malin, to naturalny produkt przeciwsłoneczny chroniący włosy i skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. W zależności od jakości olejku i tego, czy jest to olej rafinowany czy  naturalny nie poddawany procesowi rafinacji, trudno jest określić faktor SPF więc szacuje się pomiędzy 30 a 50

Witamina E i karotenoidy zawarte w malinowym olju roślinnym, chronią nie tylko skórę ale również włosy przed promieniami słonecznymi i nadmierną utrata koloru. 

Zawarte w nim lipidy, zabezpieczają, wzmacniają oraz nawilżają wszystkie pasma aż po same końce zapobiegając rozdwajaniu się końcówek, nadmiernemu puszeniu się czy zwiększaniu porowatości włosów. 

Olej z pestek malin to prawdziwy eliksir dla włosów suchych, wysokoporowatych oraz przetłuszczających się u nasady a przesuszonych na końcach.

Ten naturalny, 100% roślinny emolient złagodzi podrażnienia skóry głowy i zapobiegnie namnażaniu się zbyt dużej ilości sebum.

Doskonale sprawdza się podczas olejowania włosów w połączeniu z innymi emolientami lub samodzielnie. 

Data ważności: 30.07.2023r.

Specyficzne kody

ean13
5908275919599

Zobacz także

chat Komentarze (6)
Oceń