Masło Shea

Masło shea - to tłuszcz roślinny uzyskiwany z afrykańskiego drzewa - Masłosza Parka. Spotykane również pod nazwą francuską Karite. W świeżej, nierafinowanej postaci ma formę kruchej pasty, w kolorze beżowo-żółtym i przyjemnym orzechowym zapachu. Masło shea składa się w ok. 85-90% odżywczych kwasów tłuszczowych, głównie to jednonienasycony kwas oleinowy oraz kwas stearynowy. Jest bogate również w znaczną ilość fitosteroli.  Ma dość twardą strukturę, jednak pod wpływem ciepła dłoni topi się i bardzo łatwo rozprowadza na skórze. Masło shea jest olejem jadalnym, ma więc swoje zastosowanie również w przemyśle spożywczym. Często używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw, nadając im konsystencję, aromat i smak. Oczywiście ze względu na zawarte kwasy tłuszczowe i fitosterole jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym. Nie tylko jako składnik kosmetyków ale również do stosowania bezpośrednio na skórę. Warto podkreślić, że masło shea jest bardzo łagodne i bezpieczne dla skóry, dlatego mogą go używać kobiety w ciąży, oraz do pielęgnacji skóry niemowlęcej. Należy do kosmetyków hipoalergicznych i jest polecany do skóry ze skłonnościami alergicznymi, w przypadku AZS lub łuszczycy. Masło shea można używać do pielęgnacji całego ciała. Działa regenerująco na skórę, odżywia, wygładza zmarszczki, łagodzi podrażnienia. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E zabezpiecza skórę przed wolnymi rodnikami co spowalnia proces starzenia się skóry. Idealnie nada się na zrogowaciały naskórek na stopach, łokciach czy kolanach. Zwiększa elastyczność skóry, przyspiesza gojenie się ran i działa jako filtr przeciwsłoneczny (SPF 5). Masło shea można używać również do pielęgnacji włosów. Nawilża suche końcówki, odżywia zniszczone włosy oraz chroni przed działaniem promieni słonecznych i zimnem.