Olej Rycynowy

Olej rycynowy - pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego. Głównym jego składnikiem jest kwas rycynolowy (ok. 80%). Lecznicze właściwości rycyny znane są już od wieków. Nasi przodkowie stosowali ją jako środek przeczyszczający, a położne kiedy chciały przyspieszyć akcję porodową podawały kobietom olej rycynowy. Dopiero później odkryto jego kosmetyczne zastosowanie. Dzięki właściwościom natłuszczającym, wzmacniającym i regenerującym rycynę używa się do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. W postaci gorących kompresów łagodzi bóle krzyżowe, ból brzucha czy głowy. Osoby z przewlekłym bólem stóp i uczuciem ciężkości nóg z powodzeniem stosują olej rycynowy wcierając go w obolałe miejsca. 

W dzisiejszej medycynie olej rycynowy lub jego pochodne są składnikiem wielu leków między innymi środków przeciwgrzybicznych, inhibitorów stosowanych w chemioterapii, inhibitorów proteazy HIV, lekach immunosupresyjnych. Stosuje się go również w maściach do leczenia owrzodzeń skóry. 

Znalazł swoje zastosowanie również w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności, środek aromatyzujący oraz inhibitor pleśni. 

Bardzo szeroko w obecnych czasach stosuje się olej rycynowy w kosmetyce. Stosuje się go na skórę, włosy i paznokcie. A jego bardzo dużą zaletą jest stosunkowo niska cena w porównaniu do jakości.  Olejek rycynowy ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, a dodatkowo wygładza, nawilża i sprawia, że skóra staje się elastyczna. Jest skuteczny także w przypadku wystąpienia trądziku. Należy stosować go miejscowo, lub okrężnymi ruchami rozprowadzić olejek na skórze. Olej rycynowy doskonale wzmacnia słabe, wypadające włosy. Najlepsze efekty daje w olejowaniu włosów. Nałożony i wmasowany w skórę głowy, dobrze jest zostawić olej na kilka godzin lub nawet całą noc. Dzięki takiej kuracji włosy będą mocne, błyszczące i miękkie w dotyku. Zwalcza problemy skóry głowy takie jak łupież, podrażnienia, łuszczyca. Efektem ubocznym oleju rycynowego jest przyciemnienie nieco koloru włosów, co w przypadku jasnych włosów może być niepożądanym skutkiem. 

Szukasz sposobu na wzmocnienie rzęs i brwi? Idealnie sprawdzi się właśnie olej rycynowy. Można stosować go bezpośrednio na rzęsy i brwi lub dodać 2-3 kropelki do tuszu do rzęs. Przy nakładaniu należy uważać aby olej nie dostała się do oczu, może powodować podrażnienie spojówek, zaczerwienienie i łzawienie. Dlatego najlepiej nakładać go szczoteczką lub wacikiem. Pierwsze efekty zobaczymy już po tygodniu codziennego stosowania (rano lub wieczorem).  Rzęsy  brwi będą wyraźnie przyciemnione i wzmocnione. Kuracja zapobiegnie ich wypadaniu.

Z rozpowszechnieniem się metody oczyszczania skóry OCM olej rycynowy zyskał również większe uznanie. Jest on właśnie najczęściej polecany jako olej bazowy w tej metodzie, przede wszystkim dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwtrądzikowym oraz nawilżającym.