Ksylitol

To cukier brzozowy, pozyskiwany z kory fińskiej brzozy. Właściwie jest organicznym związkiem chemicznym, alkoholem o słodkim smaku. Ksylitol jest substancją słodzącą idealnie zastępującą cukier. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w przemyśle kosmetycznym przede wszystkim wykorzystywany jest w produkcji past do zębów, jako bezpieczna substancja słodząca i bakteriobójcza. Naukowcy udowodnili, że ksylitol dzięki swoim właściwościom utrzymywania odpowiedniego odczynu pH w ustach pomaga zapobiegać próchnicy. Dlatego stosowanie ksylitolu zmniejsza liczbę przypadków stomatologicznych. Bardzo ważne jest również, że nasz cukier brzozowy nadaje odczyn zasadowy, w związku z czym stabilizuje gospodarkę kwasowo-zasadową, co znacznie przyczynia się do zahamowania rozwoju drożdży i bakterii w naszym organizmie. Warto wspomnieć, że ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny, co ma bardzo duże znaczenia dla osób chorujących na cukrzycę oraz będących na diecie.

W naszych produktach znajdziecie ksylitol jako składnik past do zębów.