Kardamon

To gatunek byliny z rodziny imbirowatych, wywodzący się z Indii i Ameryki Środkowej. Ze względu na swój ostry i wyrazisty aromat idealnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa. Zawiera przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie i są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Z nasion kardamonu uzyskuje się olejek kardamonowy i to on ma szczególne zastosowanie w kosmetykach. Zaś dla starożytnych Rzymian był dodatkiem do perfum oraz do aromatyzowania ceremonii.

Kardamon ze względu na swoje działanie antyseptyczne, a jednocześnie odprężające znalazł swoje miejsce u nas jako dodatek w szamponie do włosów czy pastach do zębów.