- Wszystko
- Kosmetyki
- Kadzidełka
- Aromaterapia
- perfumy
- Akcesoria
- Torby i Plecaki
-
biżuteria
- Bransoletki z kamieni naturalnych
- Bransoletki szczęścia Feng-Shui
- Naszyjniki z kamieni naturalnych
- Agat
- Akwamaryn
- Amazonit
- Ametyst
- Apatyt
- Auralit
- Awenturyn
- Azuryt
- Bawole oko
- Bronzyt
- Chryzokola
- Chryzopraz
- Cytryn
- Granat
- Hematyt
- Howlit
- Jadeit
- Jaspis
- Kamień księżycowy
- Kamień słoneczny
- Kamień wulkaniczny
- Karneol
- Kryształ górski
- Kwarc
- Labradoryt
- Larimar
- Malachit
- Obsydian
- Opal
- Rodochrozyt
- Rodonit
- Sodalit
- Turkus
- Turmalin
- Tygrysie oko
- Książki
- Blog
Kardamon
Kardamon
Kuchnia indyjska jest kolorowa, aromatyczna, a przyprawy nie tylko dodają ciekawego akcentu do jedzenia, ale także mają różne korzyści zdrowotne, które zostały dobrze poznane od czasów starożytnych. Jedną z takich przypraw wśród wielu innych jest kardamon.
Kardamon to gatunek byliny z rodziny imbirowatych, wywodzący się z Indii i Ameryki Środkowej. Ze względu na swój ostry i wyrazisty aromat idealnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa. Zawiera przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie i są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Z nasion kardamonu uzyskuje się olejek kardamonowy i to on ma szczególne zastosowanie w kosmetykach.
Dla starożytnych Rzymian był dodatkiem do perfum oraz do aromatyzowania ceremonii.
Ta przyprawa ma silny aromat i smak. Tradycyjnie kardamon był uważany za zioło i był jednym z kluczowych składników ajurwedy. Nawet starożytni Egipcjanie i Rzymianie używali tej przyprawy do produkcji olejków eterycznych.

Kardamon był uważany za lekarstwo na infekcje jamy ustnej, problemy z gardłem, przekrwienie klatki piersiowej, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także był stosowany jako antidotum na truciznę i jad. Dziś kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie. Znany ze swojego aromatu i smaku kardamon jest używany w wielu przepisach, od pikantnych potraw po desery i napoje.
Coraz więcej osób rozważa wprowadzenie kardamonu do diety dla poprawienia ogólnego stanu zdrowia.
Kardamon ma wiele fitoskładników zapobiegających wielu chorobom. Jest również dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu i niezbędnych elektrolitów.
Wraz z nimi jest kopalnią ważnych witamin, takich jak witamina C, niacyna i ryboflawina (witamina B2). Dodanie całej przyprawy do potrawy wzbogaca ją o mnóstwo składników odżywczych i minerałów.

Strąki kardamonu są małe i wrzecionowate z trójkątnym przekrojem. Strąki te zawierają wiele nasion, które można wykorzystać w całości lub zmielić na proszek. Nasiona są czarne i małe, podczas gdy strąki różnią się kolorem i wielkością w zależności od gatunku. Najczęściej mają odcień zielonkawy, khaki lub brązowy.
Produkty związane z Kardamon w Shaushka
Śliwkowa pasta do mycia zębów w słoiku - bez fluoru...
Szampon w kostce do włosów przetłuszczających się i...
Kategorie związane z Kardamon w Shaushka
Artykuły związane z Kardamon w Shaushka
check_circle
check_circle