Kardamon

Kardamon

Kuchnia indyjska jest kolorowa, aromatyczna, a przyprawy nie tylko dodają ciekawego akcentu do jedzenia, ale także mają różne korzyści zdrowotne, które zostały dobrze poznane od czasów starożytnych. Jedną z takich przypraw wśród wielu innych jest kardamon.

Kardamon to gatunek byliny z rodziny imbirowatych, wywodzący się z Indii i Ameryki Środkowej. Ze względu na swój ostry i wyrazisty aromat idealnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa. Zawiera przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie i są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Z nasion kardamonu uzyskuje się olejek kardamonowy i to on ma szczególne zastosowanie w kosmetykach. 

Dla starożytnych Rzymian był dodatkiem do perfum oraz do aromatyzowania ceremonii.

Ta przyprawa ma silny aromat i smak. Tradycyjnie kardamon był uważany za zioło i był jednym z kluczowych składników ajurwedy. Nawet starożytni Egipcjanie i Rzymianie używali tej przyprawy do produkcji olejków eterycznych. 

Kardamon

Kardamon był uważany za lekarstwo na infekcje jamy ustnej, problemy z gardłem, przekrwienie klatki piersiowej, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a także był stosowany jako antidotum na truciznę i jad. Dziś kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie. Znany ze swojego aromatu i smaku kardamon jest używany w wielu przepisach, od pikantnych potraw po desery i napoje. 

Coraz więcej osób rozważa wprowadzenie kardamonu do diety dla poprawienia ogólnego stanu zdrowia.

Kardamon ma wiele fitoskładników zapobiegających wielu chorobom. Jest również dobrym źródłem wapnia, potasu, magnezu i niezbędnych elektrolitów.

Wraz z nimi jest kopalnią ważnych witamin, takich jak witamina C, niacyna i ryboflawina (witamina B2). Dodanie całej przyprawy do potrawy wzbogaca ją o mnóstwo składników odżywczych i minerałów.

kardamon

Strąki kardamonu są małe i wrzecionowate z trójkątnym przekrojem. Strąki te zawierają wiele nasion, które można wykorzystać w całości lub zmielić na proszek. Nasiona są czarne i małe, podczas gdy strąki różnią się kolorem i wielkością w zależności od gatunku. Najczęściej mają odcień zielonkawy, khaki lub brązowy.