

bogaty jest witaminę A, witaminy z grupy B, luteinę i zeaksantynę, które dbają o nasze oczy, fitohormony o właściwościach estrogennych, fosfolipidy oraz minerały. Dlatego hydrolat z samopszy, zalecany jest zwłaszcza do skóry dojrzałej i przesuszonej. Przywraca jej naturalny blask i pH. Hydrolat z samopszy chroni przed promieniami UV i stymuluje produkcję kolagenu w skórze. Sucha skóra nabierze miękkości, elastyczności, koloru i zdrowszego wyglądu.
Pszenica samopsza zawiera unikalny peptyd o silnych własnościach antyoksydacyjnych, rewitalizujących i regenerujących skórę.
Polecany jako mgiełka do włosów suchych. Jest dobrze tolerowany przez osoby uczulone na gluten.
INCI: Triticum monococcum stem water
Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
Samopsza (Einkorn) to gatunek rośliny jednoliściennej. Przed jęczmieniem i płaskurką była sampopsza, zboże udomowione przez człowieka około 8000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Pszenica samopsza z Górnej Prowansji jest przystosowana do trudnych warunków klimatycznych i charakterystyki tego obszaru – wczesne zasiewy pozwalają jej wytrzymać surowe, zimowe warunki. Pszenica samopsza pozwala na wykorzystanie najmniej żyznych gleb (zwanych „orkiszowymi”), na których uprawia się także lawendę. Niegdyś, mimo nakładu pracy, mąka z pszenicy samopszy (bogata w tłuszcze) była tańsza niż mąka zwykła pszenna, gdyż było sporo młynów, które były w stanie przerabiać pszenicę samopszą. Jednak chleb z samopszy, nie był tak wyrośnięty i puszysty jak ze zwykłej pszennej, którą na co dzień kupujemy w sklepach.
Rozpylanie hydrolatu pszenicznego na skórze, może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, zminimalizować zmarszczki i blizny oraz przyspieszyć tworzenie się kolagenu między nowymi komórkami.
Zobacz także