Hydrolat z pszenicy samopszy | Hydrolaty BIO Shaushka Cosmetics
search
  • Hydrolat z pszenicy samopszy | Hydrolaty BIO Shaushka Cosmetics

Hydrolat z pszenicy samopszy BIO polecany do skóry bardzo suchej

29,99 zł
Brutto 48 h

Organiczny hydrolat pozyskiwany z pszenicy samopszy hydrolat wheat

bogaty jest witaminę A, witaminy z grupy B, luteinę i zeaksantynę, które dbają o nasze oczy, fitohormony o właściwościach estrogennych, fosfolipidy oraz minerały. Dlatego hydrolat z samopszy, zalecany jest zwłaszcza do skóry dojrzałej i przesuszonej. Przywraca jej naturalny blask i pH. Hydrolat z samopszy chroni przed promieniami UV i stymuluje produkcję kolagenu w skórze. Sucha skóra nabierze miękkości, elastyczności, koloru i zdrowszego wyglądu. 

Pszenica samopsza zawiera unikalny peptyd o silnych własnościach antyoksydacyjnych, rewitalizujących i regenerujących  skórę.

Polecany jako mgiełka do włosów suchych. Jest dobrze tolerowany przez osoby uczulone na gluten. 

INCI: Triticum monococcum stem water

Wybierz pojemność: 50 ml
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Samopsza (Einkorn) to gatunek rośliny jednoliściennej. Przed jęczmieniem i płaskurką była sampopsza, zboże udomowione przez człowieka około 8000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie. Pszenica samopsza z Górnej Prowansji jest przystosowana do trudnych warunków klimatycznych i charakterystyki tego obszaru – wczesne zasiewy pozwalają jej wytrzymać surowe, zimowe warunki. Pszenica samopsza  pozwala na wykorzystanie najmniej żyznych gleb (zwanych „orkiszowymi”), na których uprawia się także lawendę. Niegdyś, mimo nakładu pracy, mąka z pszenicy samopszy (bogata w tłuszcze) była tańsza niż mąka zwykła pszenna, gdyż było sporo młynów, które były w stanie przerabiać pszenicę samopszą. Jednak chleb z samopszy, nie był tak wyrośnięty i puszysty jak ze zwykłej pszennej, którą na co dzień kupujemy w sklepach. 

Dlaczego warto wybrać hydrolat z pszenicy samopszy?

Rozpylanie hydrolatu pszenicznego na skórze, może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, zminimalizować zmarszczki i blizny oraz przyspieszyć tworzenie się kolagenu między nowymi komórkami.

Na temat pszenicy samopszy (Avena sativa) przeprowadzono kilka badań naukowych dotyczących jej składników i ich właściwości.  Ważnym składnikiem, na który naukowcy zwracają uwagę, jest avenacoside.

Avenacoside to grupa związków chemicznych, w tym avenacoside A i B, które są steroidowymi saponinami obecnymi w ziarnach tej rośliny.

Badania nad avenacosidami sugerują, że mogą one wykazywać pewne korzystne działania dla zdrowia. Przypisuje się im m.in. potencjalne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i immunomodulacyjne. Ponadto, avenacosidy są uważane za czynniki, które wpływają na właściwości antystresowe i tonizujące organizmu.

Warto jednak podkreślić, że większość badań dotyczących pszenicy samopszy skoncentrowana jest na jej wartości odżywczej i potencjalnych korzyściach zdrowotnych, a avenacosidy to jedna z wielu grup związków chemicznych obecnych w tej roślinie. Dalsze badania są kontynuowane, aby lepiej zrozumieć pełen zakres korzyści zdrowotnych pszenicy samopszy i jej składników.

Pszenica samopsza jest naturalnym źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu nawilżenia skóry. Działa to szczególnie korzystnie dla skóry suchej, pomagając w zatrzymywaniu wilgoci.

Pszenica samopsza  zawiera związki antyoksydacyjne, takie jak witamina E, co może pomagać w zwalczaniu wolnych rodników i chronić skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie UV.

Składniki obecne w pszenicy samopszy mogą mieć właściwości łagodzące i przeciwzapalne, co jest przydatne dla osób z wrażliwą lub podrażnioną skórą.

Zobacz także

Przeczytaj na Blogu

Komentarze (1)
Oceń