Soda spożywcza

Soda oczyszczona, spożywcza do czego użyć?

Soda spożywcza to potoczna nazwa wodorowęglanu sodu, jest to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów. Znany przede wszystkim jako składnik proszku do pieczenia. Zarówno w kuchni jaki i w medycynie, w środkach czyszczących oraz kosmetykach ma szerokie zastosowanie.

Wodorowęglan sodu naturalnie można spotkać m.in. w złożach mineralnych i osadach wód słodkich. Soda oczyszczona popularność zyskała dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, przeciwgrzybicznym i regulującym pH. To substancja delikatnie żrąca i pochłaniająca zapachy, przez co idealnie nadaje się jako składnik środków czystości.

soda spożywcza

Dobrze o niej pamiętać podczas domowych porządków, usuwa kamień i nieprzyjemny zapach, można nią odświeżyć dywany i wykładziny, lub wyczyścić patelnię a nawet biżuterię. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do prania – usuwa plamy z ubrań i działa zmiękczająco. Soda neutralizuje kwasy i tworzy środowisko zasadowe, dzięki temu uniemożliwia rozwój bakterii i drobnoustrojów. Dlatego jest często stosowana jako środek leczniczy, szczególnie po terapiach farmakologicznych, gdyż skutecznie pokonuje toksyny w naszym organizmie.

Soda spożywcza oczyszczona w kosmetyce najczęściej wykorzystywana jest do produktów domowej roboty. Jest dodatkiem past do zębów – tutaj ze względu na właściwości ścierne, należy uważać aby nie uszkodzić szkliwa. Można z niej zrobić peeling lub dezodorant. I to właśnie w dezodorantach w kremie soda znalazła miejsce w naszej produkcji. Tworzy środowisko o wysokim pH, dzięki temu bakterie, które są odpowiedzialne za nieprzyjemne zapachy nie mogą się rozwijać. 

Soda oczyszczona spożywcza