Masło kakaowe

Masło kakaowe – tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion dojrzałych owoców kakaowca. W temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Ma przyjemny czekoladowy zapach i jasnobrązową barwę. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają jełczeniu, dzięki temu masło kakaowe można przechowywać bez konserwantów przez okres nawet 5 lat. Masło należy przechowywać nierozdrobnione, w niskiej temperaturze i w zacienionym miejscu. Jego topnienie następuje w temperaturze zbliżonej do temperatury ludzkiego ciała, dzięki temu łatwo się rozprowadza na skórze. Tłuszcz kakaowy nierafinowany jest bogaty w substancje odżywcze takie jak witamina E, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, mikro i makroelementy, oraz polifenole. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy masło kakaowe uważane jest za kosmetyk anti-aging. Opóźnia procesy starzenia się skóry, wygładza zmarszczki, zmniejsza zaczerwienienia, przebarwienia i blizny. Przyspiesza regenerację ran i oparzeń, pomaga w walce z cellulitem, oraz redukuje rozstępy. Z uwagi na swoje uniwersalne właściwości dodawany jest do kosmetyków do pielęgnacji całego ciała (balsamy, kremy do opalania i krem ochronny, pomadki do ust, peelingi, mydła, płyny do kąpieli, u nas sprawdza się idealnie w szamponie do włosów w kostce). Bardzo dobrze sprawdza się zarówno w letnie jak i zimowe dni. W lecie idealnie nawilża i chroni skórę przed promieniami słonecznymi. W zimie chroni przed mrozem i wiatrem. Można go używać jako ostateczny produkt lub jako dodatek do kosmetyków domowej produkcji. 

Masło kakaowe jest produktem hipoalergicznym, jest bezpieczne dla małych dzieci, kobiet w ciąży i osób ze skłonnościami alergicznymi i problemami skórnymi.