Hydrolat

Nazywany jest również wodą kwiatową, hydrosolem, destylatem ziołowym, czy wodą eteryczną. Otrzymywany jest w wyniku destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części. W przeciwieństwie do olejków eterycznych, które są mocno skoncentrowane, hydrolaty są delikatniejsze, mają zbliżone pH do pH skóry człowieka i można je stosować bezpośrednio na skórę.

Hydrolat to płyn zawierający cenne substancje roślinne oraz odrobinę olejku eterycznego. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce, szczególnie teraz kiedy kosmetyki naturalne zyskują na popularności. Można go użyć jako: wodę fazową w produkcji kosmetyków, tonik odświeżający do twarzy, mgiełki do ciała, składnik maseczek (zastępując wodę) czy wcierkę do włosów.

Przed zakupem hydrolatu warto zapoznać się z dostępnymi zapachami i ich właściwościami.