Gliceryna roślinna

To przeźroczysta, gęsta, bezwonna ciecz o lekko słodkim smaku. Pozyskiwana jest tłuszczów roślinnych i jest doskonałym humektantem nawilżającym skórę i włosy. Gliceryna roślinna zaliczana jest do alkoholi cukrowych przez co rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu. Dodawana do kosmetyków świetnie sprawdza się jako naturalny konserwant. Przy użyciu gliceryny możesz tworzyć tzw. gliceryty czyli maceraty ziołowe do których zamiast oleju trafia gliceryna. Gotowy gliceryt możesz dodać do kremu, maści czy balsamu. Przy użyciu gliceryny preparuje się suche mchy, które wsysając ją do środka stają się miękki, trwałe i nie pleśnieją. Następnie układa się z nich różne ciekawe kompozycje, obrazy, czy eko banery reklamowe.

Glicerynę roślinną wysokiej jakości BIO znajdziesz w między innymi w naszych pastach do mycia zębów oraz odżywkach do włosów.