Lawenda

Lawenda – zwana wiecznie zielonym krzewem, należy do rodziny roślin jasnotowatych, blisko spokrewniona z ziołami takimi jak tymianek, szałwia i rozmaryn. Występuje w klimacie śródziemnomorskim, są jednak gatunki bardziej mrozoodporne, które uprawiane są także na terenie Polski południowej. Jak w przypadku większości ziół jakimi obdarowała nas matka natura, lawenda ma swoje zastosowanie w wielu branżach. Jej właściwości od wieków były wykorzystywane w zabiegach higienicznych i relaksacyjnych, w medycynie niekonwencjonalnej, a jej piękny zapach używany był do perfumowania pomieszczeń i tkanin. Działa odstraszająco na mole, kleszcze, komary i wszy, które nie lubią jej silnej woni. 

Lawenda znalazła zastosowanie w kuchni, można ją stosować jako napar lub przyprawę do sałatek, dań mięsnych czy koktajli i deserów. Warto wspomnieć, że jest rośliną miododajną i coraz częściej miód lawendowy można dostać również w Polsce. Jednak największą sławę zyskał olejek lawendowy, który ma zbawienne działanie i to właśnie on jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce, przemyśle farmaceutycznym i aromaterapii. Ma silne działania przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwbólowe. Kwiaty lawendy, dzięki zawartości olejku eterycznego, wspomagają układ trawienny, ułatwiają przepływ żółci, poprawiają perystaltykę jelit, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie. W aromaterapii olejek wpływa kojąco na nasze zmysły. Rozluźnia, uspokaja, działa antydepresyjne, przeciwlękowo a także przeciwdrgawkowo. Łagodzi nadmierny stres, bóle głowy czy bezsenność. 

W kosmetyce stosowany jest przede wszystkim olejek lawendowy. Dodawany jest nie tylko do produktów pielęgnujących skórę, ale także włosy. Dzięki właściwościom antyseptycznym przyspiesza regenerację podrażnionego naskórka. Idealnie sprawdza się w kosmetykach do cery wrażliwej, oraz ze skłonnościami do trądziku. Wspomaga leczenie grzybicy, łuszczycy i wszelkich infekcji.