Eteryczny olejek cytrynowy Shaushka
search
  • Olejek eteryczny cytrynowy
  • OLEJEK ETERYCZNY CYTRYNA ZWYCZAJNA
  • Naturalny olejek eteryczny cytrynowy tłoczony ze skórki cytryny
  • Eteryczny olejek cytrynowy Shaushka

Eteryczny olejek cytrynowy pobudzający jak kawa 10ml

30,00 zł
Brutto 48 h

OLEJEK ETERYCZNY CYTRYNA ZWYCZAJNA 100% naturalny.

Olejek eteryczny z cytryny jest pozyskiwany poprzez destylację skórki cytryny. Jest on bogaty w składniki odżywcze, takie jak witamina C, flawonoidy i limonen, co czyni go popularnym składnikiem wielu kosmetyków, środków czystości i leków.

Olejek z cytryny  ma wiele zastosowań, w tym:

Dodanie kilku kropel do kąpieli może pomóc w relaksacji i łagodzeniu napięcia mięśni.

Kilka kropli aplikowanych do kominka lub dyfuzora może pomóc w poprawie nastroju i zmniejszeniu stresu.

Może być używany jako naturalny środek czyszczący do usuwania plam i dezynfekcji powierzchni.

Olejek cytrynowy stosowany jest w pielęgnacji skóry, szczególnie tłustej i trądzikowej, głównie ze względu na swoje właściwości oczyszczające i antybakteryjne.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

 

Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)

Olejek eteryczny z cytryny może pomóc w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy poprzez dodanie kilku kropel do gorącej wody i wdychanie pary.

Jednak należy pamiętać, że olejek z cytryny może powodować podrażnienia skóry i uczulenia, szczególnie gdy jest stosowany w zbyt dużej ilości lub bezpośrednio na skórę. Zawsze należy przeprowadzić próbę uczuleniową przed użyciem olejku eterycznego i używać go z umiarem. Osoby z wrażliwą skórą lub alergią na cytrusy powinny unikać stosowania olejku z cytryny.

Olejek z cytryny posiada silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki. Wolne rodniki są związane z rozwojem chorób, takich jak choroby serca, choroba Alzheimera i nowotwory. Olejek z cytryny zawiera między innymi limonen, który jest związkiem o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych.

Olejek z cytryny może być również stosowany w aromaterapii, co oznacza, że może pomóc w poprawie nastroju i redukcji stresu. Badania sugerują, że olejek z cytryny może mieć pozytywny wpływ na stan emocjonalny i poprawić nastrój. Może pomóc w łagodzeniu objawów depresji, lęku i stresu.

Warto jednak pamiętać, że olejek z cytryny jest fotouczulający, co oznacza, że może powodować reakcje skórne, gdy na skórze występuje słońce. Dlatego, należy unikać stosowania olejku z cytryny na skórze przed wyjściem na słońce i zawsze stosować krem z filtrem UV, aby chronić skórę przed szkodliwymi promieniami UV.

100% NATURALNY CYTRYNOWY OLEJEK ETERYCZNY


Nazwa łacińska: Citrus limonum
Pochodzenie: Włochy
Wykorzystana część: skórka owoców
Zastosowanie: wewnętrzne i zewnętrzne
Chemotyp: Limonen

zobacz na blogu: co to jest chemotyp?

Może być stosowany jako aromat spożywczy oraz surowiec do produkcji własnych kosmetyków. Więcej przeczytasz na blogu: olejek cytrynowy


Pojemność: 10ml


Środki ostrożności: Olejek eteryczny z cytryny nie powinien być stosowany na skórę, nawet rozcieńczony, gdy planujemy eksponować ja na światło słoneczne. Jest fotouczulający i może być przyczyną pojawiających się czerwonych plam. Stosowany bezpośrednio na skórę bez wcześniejszego rozcieńczenia może wywołać zaczerwienienie i swędzenie skóry.
Kobiety w ciąży, karmiące piersią powinny zapytać swojego lekarza, czy nie widzi przeciwwskazań do stosowania olejku. Olejek należy przechowywać szczelnie zamknięty z dala od dzieci. Może wywołać silne podrażnienia w kontakcie z oczami i błonami śluzowymi.

0024

Specyficzne kody

EAN13
5908275919230

Zobacz także

Przeczytaj na Blogu

Komentarze (3)
Oceń