Olej Arganowy

Pochodzenie oleju arganowego

Olej arganowy tłoczony jest ze świeżych orzechów drzewa arganowego. Argania spinosa rośnie w jednym miejscu na ziemi, na południowo-zachodnim wybrzeżu Maroka. Próby uprawiania tej rośliny w innych krajach zakończyły się niepowodzeniem.  Warto wspomnieć, że drzewo arganowe zostało wpisane na listę Światowego Dziedzictwa.  Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie, często nazywany jest płynnym złotem Maroka. Na jego wysoką cenę ma wpływ jego pracochłonna produkcja. Do uzyskanie 1 litra oleju potrzeba jest około 30 kg owoców i 8 godzin pracy. Z jednego orzecha wydobywane są 2-3 ziarenka, z których następnie wytłaczany jest olej. Cała procedura jest efektem pracy rąk ludzkich, gdyż do tej pory nie udało się tego procesu zmechanizować. 

Olej z drzewa życia

Jednak najbardziej godnym uwagi są właściwości tego cudownego olejku. Olej arganowy uzyskiwany jest z pierwszego tłoczenia. Tłoczony na zimno aby zachować maksimum jego właściwości. Skład oleju arganowego to ok. 80% to nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, omega-6 i omega-9. Jest źródłem licznych antyoksydantów w tym witaminy E, dzięki czemu działa odmładzająco i spowalnia proces starzenia się skóry. Bardzo szybko się wchłania, nawilża skórę i ujędrnia ją.

Dla kogo olej arganowy

Polecany jest szczególnie dla osób o wrażliwej skórze, skłonnej do trądziku i podrażnień. Początkowo zasłynął w Europie jako kosmetyk pielęgnujący włosy. Ma właściwości regenerujące i idealnie nadaje się w przypadku problemów z  wypadaniem włosów, rozczesywaniem, czy mocnym osłabieniem i zniszczeniem włosów. Swoje zastosowanie ma nie tylko w kosmetologii, ale również medycynie naturalnej, dermatologii, farmacji a nawet w kuchni. Właściwie to drzewo arganowe nazywane jest drzewem życia, gdyż to jego owoce pozwoliły przetrwać ludności i zwierzętom trudny do przeżycia pustynny klimat. Pozyskiwany olej arganowy służył przede wszystkim jako pożywienie.

Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, że olej arganowy wpływa korzystnie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych ponieważ obniża ciśnienie tętnicze, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia krążenie, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni tkankę łączną, działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle stawów, dostarcza komórkom składników odżywczych, jest antyoksydantem - neutralizuje wolne rodniki.

Polecany przez dermatologów

Olejek arganowy polecany jest też przez dermatologów, jako naturalny środek wspomagający walkę z  trądzikiem, łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry.  Przyspiesza gojenie się ran, podrażnień, blizn i rozstępów. Może być użyty jako dodatek do kosmetyku lub bezpośrednio na skórę i włosy.