Macerat olejowy

Macerat olejowy - to oleje roślinne z wyciągiem z ziół, kwiatów, owoców, liści lub pąków. Otrzymuje się go w procesie moczenia rozdrobnionych części roślin oleju bazowym. Macerat można uzyskać w procesie na ciepło lub na zimno. W procesie na zimno macerat ze świeżych ziół umieszcza się w ciepłym i lekko zacienionym miejscu na kilka tygodni (ok 4), a następnie jest przefiltrowywany. Ten proces można skrócić poddając przygotowany macerat podgrzaniu przez ok. 20 minut i pozostawiając na 24 godziny. Po tym czasie gotowy olej jest filtrowany i przelewany do ciemnych butelek.  W wyniku maceracji wydobywane są aktywne substancje rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witaminy i minerały. Maceraty nie powinny być narażone na ogrzewanie i działanie promieni słonecznych, gdyż mogłyby stracić cenne właściwości, dla których są tworzone. Z tego względu przy produkcji kosmetyków dodawane są do fazy tłuszczowej na samym końcu. Maceraty olejowe ze względu na swoje właściwości mogą zostać użyte do produkcji praktycznie każdego kosmetyku. Dzięki połączeniu odżywczego działania olejów, oraz bogatych w cenne składniki właściwości roślin można stworzyć taki produkt, który sprosta wysokim wymaganiom jakie stawiają dzisiejsi konsumenci. Maceraty produkowane są zazwyczaj z roślin, z których nie da się pozyskać oleju w procesie tłoczenia np. pokrzywy, mirry, żywokostu, zielonej herbaty, skrzypy polnego, arniki górskiej.