Jaśmin

 To roślina kwiatowa uważana za afrodyzjak, w języku arabskim „jaśmin” oznacza „dar od boga”. Nie bez powodu wykorzystywana jest na całym świecie od setek lat. Kwiaty jaśminu zawierają w sobie flawonoidy, olejek eteryczny a ten z kolei jest bogaty w substancje o właściwościach przeciwbólowych, antynowotorowych i relaksacyjnych.

Jaśmin ma szerokie zastosowanie, jego właściwości wykorzystywane są przede wszystkim w aromaterapii, kosmetyce czy medycynie naturalnej. A do tego zdobi ogrody i przepięknie pachnie. Jego zapach wykorzystywany jest w perfumach. Woń olejku jaśminowego działa kojąco, poprawia nastrój. Niektórzy twierdzą, że ma działanie antydepresyjne.

W kosmetykach stosuje się go ponieważ działa odżywczo dla skóry i pomaga zachować jej młody wygląd. Łagodzi wszelkie podrażnienia i zaczerwienienia, ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Idealnie zmiękcza naskórek nadając mu jedwabistą gładkość.

Jaśmin jest dodatkiem do mydeł, szamponów, toników, balsamów czy kremów do twarzy. Aktualnie w naszym sklepie znajdziecie go w mydle Soil&Erth i perfumach.