Olej tamanu – czym jest i jak go stosować?

Opublikowano przez           Aktualności , Kosmetyki naturalne    Komentarze 0
Olej tamanu – czym jest i jak go stosować?

Naturalna, ekologiczna pielęgnacja staje się coraz bardziej popularna. Jej podstawę stanowią roślinne oleje, pozyskiwane najczęściej z krzewów, drzew i kwiatów rosnących w najcieplejszych zakątkach świata. Sprawdź, czym jest olej tamanu i poznaj jego cenne właściwości!

Przejdź do akapitów:


1.Olej tamanu – poznaj go bliżej!
2.Olej tamanu w kosmetyce – właściwości i działanie
3.Jak stosować olej tamanu?

Olej tamanu – poznaj go bliżej!

Naturalny olej tamanu pozyskiwany jest z rośliny o łacińskiej nazwie Calophyllum inophyllum. Drzewo tamanu rośnie w tropikalnych lasach Azji – zwłaszcza na terenie Indii, w Afryce, na Madagaskarze, a także w regionie Polinezji. Zazwyczaj osiąga ok. 2-3 metry wysokości. Zaliczane jest do roślin wiecznie zielonych, a w niektórych regionach uznawane za święte.

Drzewo tamanu jest cenne głównie ze względu na drewno – wyróżnia się ono wysoką twardością i oryginalnym wyglądem. Do dziś błyszczące liście drzewa tamanu, jak również kora, korzenie i owoce, są wykorzystywane w medycynie ludowej.

Olej tamanu wytwarza się z orzechów – pestek owoców tamanu, dzięki tłoczeniu na zimno. Pestki muszą dość długo schnąć na słońcu – nawet 8 tygodni. Dopiero po tym czasie z ich wnętrza można wydobyć olej tamanu. Nie przechodzi on przez proces rafinowania, dzięki czemu zachowuje mnóstwo cennych właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych. To gęsty, płynny tłuszcz, który charakteryzuje się oryginalnym, zielonym odcieniem i niezwykłym zapachem.

Olej tamanu zawdzięcza swoje właściwości wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych z grupy omega-9 i omega-6. W jego składzie znajdują się także antyoksydanty – chronią komórki skóry, włosów i paznokci przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i hamują procesy starzenia. Z kolei kumaryny i roślinne fitosterole działają przeciwzapalnie i przyspieszają regenerację komórek.

olej-tamanu-zastosowanie

Olej tamanu w kosmetyce – właściwości i działanie

Jak działa cudowny olej tamanu? Właściwości tego cennego roślinnego tłuszczu mogą pomóc w walce z wieloma dolegliwościami. Przede wszystkim, wspomaga on procesy odbudowy komórek – zarówno naskórka, jak i włosów. To działanie potwierdzone naukowo – w 2001 zbadano regeneracyjne właściwości oleju tamanu w przebiegu gojenia blizn starszych niż 12 miesięcy. Już po 9 tygodniach widać było wyraźną poprawę stanu tkanki bliznowatej – zaobserwowano, jak w praktyce działa olej tamanu. Efekty w postaci zmniejszenia i rozjaśnienia blizn opisano w International Journal of Cosmetic Science.

Jakie jeszcze właściwości wykazuje olej tamanu? W kosmetyce ceniony jest także jako cenne wsparcie w leczeniu trądziku i niedoskonałości. Pielęgnacja skóry trądzikowej z tendencją do łojotoku wyklucza stosowanie wielu olejów, jednak olej tamanu działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie uszkodzonego naskórka. To wszystko, co niezbędne, by skutecznie walczyć z trądzikiem. Właściwości związane z leczeniem blizn również są kluczowe – olej tamanu rozjaśnia przebarwienia i zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych.

Olej tamanu w kosmetyce wykorzystywany jest także jako środek łagodzący poparzenia słoneczne. Regeneruje podrażnioną skórę i przywraca jej równowagę po zbyt długim przebywaniu na słońcu lub opalaniu w solarium.

Również po ukąszeniach owadów można stosować na skórę olej tamanu. Efekty w postaci złagodzenia świądu i zmniejszenia zaczerwienienia zaobserwujesz od razu.

Kwasy omega, które zawiera olej tamanu poprawiają też kondycję włosów. Zapewniają intensywne odżywienie, wygładzają i chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Z kolei olej tamanu stosowany na skórę głowy to cenny sprzymierzeniec w walce z łupieżem, egzemą, czy nadmiernym wypadaniem włosów. Zmniejsza swędzenie, pieczenie i działa antybakteryjnie.

Jeśli chcesz sprawdzić, jak działa olej tamanu, wypróbuj go na własnej skórze lub włosach. Dzięki systematycznej pielęgnacji, efekty zobaczysz w jeszcze krótszym czasie.

olej-tamanu

Jak stosować olej tamanu?

 

Olej tamanu w kosmetyce wykorzystywany jest zarówno w produktach do twarzy, ciała, jak i włosów. Jak stosować olej tamanu? Możesz dodawać go do swoich kosmetyków lub nakładać na skórę w czystej postaci. Punktowe smarowanie cery trądzikowej, blizn, poparzeń, czy ukąszeń owadów olejem tamanu to najprostszy sposób na uwolnienie jego cennych właściwości.

Jeśli chcesz zastosować olej tamanu na twarz możesz również dodać kilka kropel do swojego ulubionego kremu do pielęgnacji – najlepiej tego, który nakładasz na skórę na noc. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do maseczek lub serum.

A jak stosować olej tamanu na włosy? Fryzjerzy polecają wcieranie niewielkiej ilości w skórę głowy dotkniętą łupieżem lub egzemą. Posiadaczki pasm o średniej porowatości mogą też wykorzystywać olej tamanu do zabiegów olejowania. Jeśli masz włosy o niższej porowatości, wypróbuj olej tamanu jako serum do pielęgnacji zniszczonych końcówek.

Gdy humektant zwiąże wilgoć w komórkach skóry, należy nałożyć emolientową warstwę okluzyjną, by zapewnić ochronę przed odparowywaniem wody – do tego doskonale nada się olej tamanu.

olej-tamanu jak stosować

Jak widzisz, ten roślinny tłuszcz ma bardzo szerokie zastosowanie, dlatego sięgnąć po niego może w zasadzie każdy – w zależności od potrzeb pielęgnacyjnych lub leczniczych. Olej tamanu po otwarciu może być przechowywany w lodówce. Przede wszystkim powinno się chronić go przed światłem słonecznym. W temperaturze pokojowej również zachowa świeżość nawet przez 6-8 miesięcy.

Sprawdź, jak działają oleje naturalne i odkryj ich cudowne właściwości – znajdziesz je w ofercie marki Shaushka.

Powiązane wpisy

Powiązane produkty

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj aby dodać komentarze