Olej Malinowy

Olej malinowy - to olej tłoczony z pestek malin. Można go stosować do każdego rodzaju skóry, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminie E i A. Kwasy tłuszczowe regulują produkcję sebum, co jest niezwykle ważne przy skórze skłonnej do przetłuszczania, oraz doskonale nawilżają suchą skórę. Występująca w oleju malinowym witamina E, która jest silnym antyoksydantem, chroni komórki przed działaniem wolnych rodników dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry. Oprócz witaminy E olej malinowy jest bogaty również w inne przeciwutleniacze, takie jak: karotenoidy, flawonoidy, oraz kwas elagowy który słynie z właściwości przeciwnowotworowych. Zaś obecność witaminy A pomaga w procesach odbudowy skóry, włosów i paznokci. 

Olej malinowy można spokojnie stosować jako samodzielny kosmetyk, bardzo często jest również używany jako składnik kosmetyków domowej produkcji. Ze względu na swoje właściwości łagodzące podrażnienia i wyrównujące koloryt skóry polecany jest w przypadku wystąpienia zaczerwienień, stanów zapalnych a także kiedy poczujesz, że Twoja skóra stała się szorstka i zmęczona.  Dodaje skórze elastyczności i blasku. Olej malinowy warto mieć w swoim asortymencie szczególnie latem, gdyż zawiera w swoim składzie filtry UV chroniące skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB. Warto też pamiętać o nim po opalaniu, ponieważ idealnie łagodzi oparzenia słoneczne. 

Olej malinowy ma lekką konsystencję, dzięki temu nie obciąża skóry, szybko się wchłania nie pozostawiając po sobie tłustego filmu. Tak więc nadaję się doskonale zarówno na noc jak i na dzień (pod makijaż).