SŁODKI ZAPACH OLEJKU Z KORY CYNAMONOWCA

Opublikowano przez      03/24/2020 16:51:11     Aktualności , Olejki eteryczne i aromaterapia    0 Komentarze
SŁODKI ZAPACH OLEJKU Z KORY CYNAMONOWCA

Cynamon to pochodząca ze Sri Lanki przyprawa, wysoko ceniona na całym świecie i używana od wieków ze względu na swoje zalety terapeutyczne. Używano go podczas masażów orientalnych i kąpieli stymulujących ciało, poprawiających krążenie krwi i przywracających witalność seksualną. Kąpiel z dodatkiem olejku cynamonowego ożywiała ciało i umysł skutecznie zwalczając zmęczenie fizyczne, psychiczne oraz osłabienie.
W medycynie orientu zalecany w chorobach wynikających z wychłodzenia organizmu lub chorób wywołanych wirusami jak np. podczas epidemii grypy. Medycyna ludowa zalecała picie preparatów z dodatkiem olejku cynamonowego zwłaszcza zimową porą. Jest jednym ze składników znanej nam maści tygrysiej, zalecanej na bóle mięśni oraz choroby układu oddechowego.
Olejek cynamonowy jest powszechnie stosowany już od najdawniejszych czasów w leczeniu różnych schorzeń. W medycynie ajurwedyjskiej oraz chińskiej dodaje się go do rozgrzewających maści przeciwbólowych, preparatów na infekcje jelitowe, biegunki, osłabienie, ból żołądka, gorączkę, nieregularne miesiączki, na ukąszenia owadów, zapalenie pęcherza moczowego, problemy trawienne, kolkę, wymioty, pasożyty jelitowe, infekcje drożdżakowe, grzybicę, skurcze mięśni, wzdęcia, bóle reumatyczne i wiele innych dolegliwości.
Ponadto, doceniono jego właściwości antyseptyczne, antywirusowe i stymulujące. Znany też od dawien dawna jako wspaniały afrodyzjak. W medycynie chińskiej naciera się nim punkty akupunkturowe, aby wzmocnić ogrzewające działanie moksybucji. Niezastąpiony podczas medytacji oraz różnych rytuałów oczyszczających ciało i umysł.
Olejek cynamonowy odnalazł również zastosowanie w kuchni orientalnej, jako dodatek tradycyjnych dań i deserów a także w kosmetykach oraz preparatach do pielęgnacji jamy ustnej. Wystarczy jedna maleńka kropelka, aby nadać niezwykłego aromatu całej potrawie, jedna za dużo, może ją mocno zaostrzyć.
Zewnętrznie, używa się go na brodawki, użądlenia osy i innych owadów a także jako środek odstraszający wszy.
Zanim sięgniemy po olejek cynamonowy, zaleca się zachowanie pewnych środków ostrożności i nie stosowanie dużych dawek. Bez porady lekarskiej nie zaleca się go kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, małym dzieciom i osobom o wrażliwej skórze. Nigdy nie należy używać go w czystej postaci na skórze, ale zawsze rozcieńczony. Należy unikać kontaktu z oczami i błonami śluzowymi. Nie wlewać bezpośrednio do kąpieli, gdyż może wywołać podrażnienia a nawet poparzenia skóry. Nie wdychać unoszących się oparów bezpośrednio z butelki, może to wywołać bóle głowy i nudności.

Magiczne zastosowanie: Uwalnia czakrę seksu, wzmacnia żywioł ognia, pozytywnie wpływa na psychikę i sferę duchową. Wyostrza wizje i objawia to co nieznane, przyszłe. Oddziałuje na podświadomość.

Share This Post :

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj aby dodać komentarze